Blog
Buradasınız: Anasayfa / Blog
Blog
Son yayınladığımız haber, duyuru ve içeriklerimize göz atın.
MOBBİNG NEDENİYLE MANEVİ TAZMİNAT İSTEMİ - MMOBBİNG İSPATI İÇİN YAKLAŞIK İSPAT YETERLİ MİDİR?
Tanık anlatımları ile davacının gördüğü psikolojik tedaviye dair rapor ve tıbbi belgeler birlikte değerlendirilip olayların kronolojik sıralamasına bakıldığında, davacının davalı işveren tarafından aşağılandığı, görev tanımı dışındaki işlerin davacıya yaptırıldığı ve temadi eden bu davranışlar nedeniyle davacının sağlığının bozulduğu, bu sebeple psikiyatrik tedavi gördüğü ve bu suretle davacının işyerinde psikolojik taciz ve baskıya uğradığı sonucuna ulaşılmıştır.
PARK HALİNDEKİ ARAÇTA ÖNLEME ARAMASI KARARINA DAYANILARAK ARAMA YAPILABİLİR Mİ?
Park halindeki araçta önleme araması kararına dayanılarak arama yapılamayacağı ve park halindeki araçta arama yapılmasına dayanak teşkil eden mahkemece verilmiş usulüne uygun bir arama kararı olmadığı gibi gecikmesinde sakınca olduğu gerekçesiyle Cumhuriyet Savcısı tarafından da verilmiş bir yazılı arama izni ya da Cumhuriyet Savcısı'na ulaşılamaması nedeniyle kolluk amirince verilmiş yazılı arama emri de bulunmaması karşısında hukuka aykırı arama sonucu ele geçen eşya yasak delil niteliğindedir. Bu eşyanın kaçak olmasının durumu değiştirmeyeceği, sanıkların sigaraları ticari amaçla aldığına dair herhangi bir ikrarı da bulunmadığı nazara alındığında hukuka aykırı surette elde edilen delillere dayanılarak mahkumiyet hükmü kurulması bozmayı gerektirmiştir.
GİZLİ SORUŞTURMACI KARARI ALINMIŞ İSE DE TEKNİK İZLEME İÇİN AYRI BİR KARAR ALINMAMIŞSA ELE GEÇEN DELİLLER HUKUKA UYGUN MUDUR?
Dosya içerisinde 5271 sayılı Kanun'un 140. maddesi uyarınca teknik araçlarla izlemeye ilişkin bir karar bulunmadığı, gizli soruşturmacı görevlendirilmesine ilişkin karara dayanılarak ve 5271 sayılı Kanun'un 140. maddesi uyarınca usulüne uygun bir karar alınmadan teknik araçlarla izleme, görüntüleme ve ses alma işlemi yapıldığı anlaşılmakla; Dosyada mevcut olan tutanaklar ve tanık olarak dinlenen gizli soruşturmacı beyanlarına göre sanığın kimlik tespitinin alınan görüntü kaydına dayanılarak mı yoksa bu görüntüler kullanılmadan mı yapıldığının anlaşılamaması nedeniyle somut olayda gizli soruşturmacılardan sorumlu kolluk görevlileri olarak tayin edildikleri ve kimlik tespitini yaptıkları tespit edilen NSKG314 ve NSKG353 kod nolu kolluk görevlilerinin, 5271 sayılı Kanun'un 139/3., 180/5. ve 181/1. maddelerinde belirtilen usule uygun şekilde, sanık ve müdafiinin hazır olduğu celsede, SEGBİS yoluyla ses ve görüntüleri değiştirilerek olaya ilişkin tanıklık beyanlarının alınması, sanık ve müdafiine gizli soruşturmacılara soru sorma olanağının tanınması, tüm deliller birlikte değerlendirilerek, sonucuna göre sanığın hukukî durumunun belirlenmesi gerekirken, yazılı şekilde eksik araştırma ile hüküm kurulması gerekir.
TAKİPTEN ÖNCE AÇILMIŞ VE TEDBİR KARARI ALINMAMIŞ MENFİ TESPİT DAVASI KAMBİYO SENEDİ İÇİN ZAMANAŞIMINI KESER Mİ?
O halde İlk Derece Mahkemesince; tedbir kararı bulunmayan takipten önce açılan menfi tespit davasının zamanaşımını kesmeyeceği ve dayanak bononun takipten önce zaman aşımına uğradığı gerekçesi ile zamanaşımı iddiasının kabulü gerekirken yazılı gerekçe ile reddi isabetsiz olup, Bölge Adliye Mahkemesince de istemin esastan reddine karar verilmesi doğru görülmemiş ve İlk Derece Mahkemesi kararının bozulması gerekmiştir.
ÖDNÜÇ VERİLEN ALACAĞIN GERİ İSTENMESİ - KARDEŞLER ARASINDA GERÇEKLEŞMİŞ ALIŞVERİŞ İÇİN TANIK DELİLİNE DAYANILABİLİR Mİ?
Somut olayda, taraflar kardeş olup, eldeki davada HMK'nın 203/1-a bendi uyarınca tanık dinlenebileceğinden, Mahkemece, tanıklar dinlendikten sonra alacağın muaccel olup olmadığı değerlendirilerek 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 114. maddesinin 1. fıkrasının (h) bendi kapsamında hukuki yararın bulunup bulunmadığı değerlendirilerek sonuca göre karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmeyip, bozmayı gerektirmiştir.
GECE 7.5 SAATİ ÇALIŞMA SÜRESİ GEÇSE DE TOPLAM HAFTALIK ÇALIŞMA SÜRESİ 45 SAATİ GEÇMEZSE YİNE DE FAZLA MESAİYE HAK KAZANILIR MI?
Yine işçilerin gece çalışmaları günde yedi buçuk saati geçemez (İş Kanunu, Md. 69/3). Bu durum günlük çalışmanın, dolayısıyla fazla çalışmanın sınırım oluşturur. Gece çalışmaları yönünden, haftalık kırkbeş saat olan yasal çalışma sınırı aşılmamış olsa da günde yedibuçuk saati aşan çalışmalar için fazla çalışma ücreti ödenmelidir.
SANIĞIN LEHE OLAN HÜKÜMLERİN UYGULANMASI İSTEMİ TALEBİ TCK 62 Yİ KAPSAR MI?
SANIĞIN LEHE OLAN HÜKÜMLERİN UYGULANMASI İSTEMİ NEDENİYLE TCK 62 KAPSAMINDA DEĞERLENDİRME YAPILMADAN HÜKÜM VERİLMESİ HUKUKA AYKIRI BULUNMUŞTUR.
KISMİ BOZMA DURUMUNDA BOZMA KAPSAMINDA KALAN KISIM İÇİN SONRADAN İLGİLİ KANUN MADDESİNİN AYM İPTAL EDİLMESİ USULİ KAZANILMIŞ HAKKIN İSTİSNASI SAYILIR MI?
KISMİ BOZMA DURUMUNDA BOZMA KAPSAMINDA KALAN KISIM İÇİN SONRADAN İLGİLİ KANUN MADDESİNİN AYM İPTAL EDİLMESİ USULİ KAZANILMIŞ HAKKIN İSTİSNASIDIR VE AYM İPTAL KARARI DOĞRULTUSUNDA KARAR VERİLMELİDİR.ZİRA İLGİLİ HÜKÜM NİHAİ KARAR NİTELİĞİNDE DEĞİLDİR.
BOŞANMA DAVASI AÇILMADAN ÖNCE 3. KİŞİYE DEVREDİLEN EV NEDENİYLE KATILMA ALACAĞINA HÜKMEDİLEBİLİR Mİ?
Taşınmazın 397/647 hissesinin boşanma dava tarihinden (16.04.2014) önce 03.08.2012 tarihinde 3. kişiye satış yoluyla devredildiği, mal rejiminin sona erdiği tarihte mevcut olmadığı anlaşıldığından talebin reddine karar verilmiştir.
PAYDAŞIN PAYINA KARŞILIK AZ DA OLSA KULLANDIĞI BİR YER MEVCUT İSE DİĞER PAYDAŞ ALEYHİNE EL ATMANIN ÖNLENMESİ DAVASINI AÇABİLİR Mİ?
Yerleşmiş Yargıtay içtihatlarına ve aynı doğrultudaki bilimsel görüşlere göre, payından az yer kullandığını ileri süren paydaşın sorununu elatmanın önlenmesi davası ile değil, kesin sonuç getiren taksim veya ortaklığın satış yoluyla giderilmesi davası açmak suretiyle çözümlemesi gerekmektedir.
MALA ZARAR VERME SUÇUNUN KONUSU İLE HIRSIZLIK SUÇUNUN KONUSU OLAN ŞEYİN AYNI OLMASI HALİNDE HANGİ SUÇLAR OLUŞUR?
Hırsızlık suçunun konusu ile mala zarar verme suçunun konusunun aynı olması ve korunan hukukî yararın tek olması karşısında; ayrıca mala zarar verme suçunun oluşmayacağı, eylemin bir bütün olarak hırsızlık suçunu oluşturacağı gözetilmeden hükümlülerin ayrıca mala zarar verme suçundan da cezalandırılmalarına karar verilmesi kanun'a aykırıdır.
SAHTE FATURA DÜZENLEME - MUHTEVİYATI İTİBARİ İLE YANILTICI BELGE DÜZENLEME SUÇLARI ARASINDAKİ FARK NEDİR?
Sanığın 2007 takvim yılında zemin etüdü hizmetlerinde bulunduğu müşterilerinden Jeoloji Mühendisleri Odasının belirlediği asgari fiyat tarifesi üzerinden ücret aldığı halde, düzenlediği faturalarda aldığı ücreti düşük göstererek eksik fatura düzenlediği iddia ve kabul edilen somut olayda; eylemin ... sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 359/a-2 maddesine uyan “muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleme” suçunu oluşturacağı gözetilmeden, suç vasfında yanılgı sonucu aynı Kanun’un 359/b-1 maddesine göre sahte fatura düzenleme suçundan mahkûmiyet hükmü kurulması,
Hukuki Yardım ve Danışmanlık İçin Bize Ulaşabilirsiniz | 0544 324 16 34 |

WhatsApp İletişim

0544 324 16 34